מהו כולסטרול במזון?

  1. תרכובת אורגנית הנמצאת בקרום כל תא בגופם של כל בעלי החיים.
  2. קריטי לבניית התא, יצירת הורמונים, תפקוד מערכת העצבים, מלחי מרה וכו.
  3. נמצא בריכוזים גבוהים בבשר, מוצרי חלב ובחלמון ביצה.
  4. אין כולסטרול בצומח – כל שמן צמחי המתהדר כ"נטול כולסטרול' הוא נטול יושרה…
  5. באנשים בריאים 75% מהכולסטרול מיוצר בכבד [850 מ"ג] כ- 25% מגיע מהמזון [400 מ"ג ורק 60% ממנו נספג] (סה"כ כ- 1.2 גרם ליום). כאשר הרמה בדם עולה, הגוף מפחית את היצור והספיגה מהמזון ומגביר הפרשתו [מנגנון פידבק].

ממה מורכב הכולסטרול בדם?

יש להבדיל בין הכולסטרול במזון מזה שבדם [כמו שני אנשים עם אותו שם אולם עם שם משפחה ומקצוע שונה].

TC –זו רמת הכולסטרול הכללי בדם והיא מורכבת מ:

  1. LDL- הרע- מניע כולסטרול מהכבד לתאי הגוף. בריכוז גבוה מייחסים לו עליה בתחלואת כלי דם.
  2. HDL – הטוב- אוסף כולסטרול מתאי הגוף לכבד, מושפע בעיקר מפעילות אירובית בדופק גבוה ובאופן זניח ממזונות "בריאים" יין, שומנים טובים
  3. TG – מושפע ישירות מאכילת פחמימות, פרוקטוז, אלכוהול ושומנים.
  • היחס בין הטוב לרע הוא מדד מאוד חשוב [קטן מ 2.5 אופטימלי]. הערך הכללי פחות רלוונטי, היות ולנשים ספורטאיות יש TC גבוה בשל עודף HDL.
  • קיימת אסכולה שטוענת שכולסטרול בדם כלל אינו גורם למחלות לב, אולם אין זה מעניינו של פוסט זה.

האם צריכת ביצים באמת מעלה את הכולסטרול בדם?

  1. ביצה אחת מכילה כ- 170 מ"ג כולסטרול, בהשוואה לבשר רזה ועוף שמכילים 50-80 מ"ג ל 100 גרם.
  2. נוסחאות חיזוי הראו שאכילת 100 מ"ג כולסטרול תעלה את רמת הכולסטרול הכללי ב 2.5 מ"ג, כלומר כל ביצה תעלה את הרמה בכ- 3% [השפעה נמוכה יחסית לזו של השומן הרווי] [1]
  3. צריכת ביצים מעלה גם את רמת ה HDL בעיקר בדיאטת רזון אך לא את היחס.

לרוב האנשים השפעת הכולסטרול התזונתי הינו בעל השפעה שולית על הכולסטרול בדם. קיים תיאור מקרה של אדם בן 88 שאכל 25 ביצים מדי יום והראה רמת כולסטרול תקינה [2]

מחקרים הראו שאכילת 500-650 מ"ג ליום (נמצא ב- 3-4 ביצים) לחודש לפחות באוכלוסיות שונות הראו תגובה שונה: 2/3 לא הראו שינוי ["המפצים"] והשאר הראו עליה בכולסטרול [לא מפצים].

כמה ביצים מותר לאכול בשבוע?

יש מחקרים שהראו שאכילת 2 ביצים לאנשים עם שומנים בדם לא פגעה ברמת הכולסטרול ולאנשים הנוטלים סטטנים גם צריכה של 2-4 ביצים ליום לא העלתה את רמת הכולסטרול. מחקר שפורסם לאחרונה [3] לא הראה שינוי בפרופיל השומנים בדם בסוכרתיים שאכלו דיאטה עתירת ביצים [מעל 12 בשבוע] לעומת מופחתת ביצים [2 בשבוע].

לסיכום: שלא יבלבלו לכם את הביצים!

ביצה נחשבת מזון שלם המכילה חלבון איכותי, כולין, B12 ועוד, וצריכתה אכן מומלצת בתפריט מאוזן. לפי המחקרים האחרונים ולרוב האנשים אין צורך להגביל את צריכתה כולל אלו הסובלים משומני יתר בדם, עמידות לאינסולין ובמיוחד למי שבדיאטה דלת קלוריות ולאלו הנוטלים סטטינים. כמובן דרושים מחקרים נוספים שיסייעו למפות את המינונים הרצויים לאוכלוסיות שונות עפ"י מוצא, גיל ומין.

הכותב הוא ד"ר  שון פורטל – תזונאי קליני מוביל.

 

מקורות

  1. Nutrients201810(4), 426; https://doi.org/10.3390/nu10040426
  2. NEJM 1991, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1953841
  3. Am J Clin Nutr. May 7, 2018: https://academic.oup.com/ajcn/articleabstract/107/6/921/4992612?redirectedFrom=fulltext
print
השארת תגובה