לאכול בריא בכוונה לרזות זה דבר אחד ולאכול שום דבר בכדי לרזות זה דבר אחד לגמרי!

נשים ונערות ברחבי העולם מאותגרות בטרנד דיאטה חדש המציב סטנדרטים פיזיים הרסניים ולא הגיוניים. הנה כמה נקודות על דיאטות דלות קלוריות במיוחד (VLCD) בכלל ועל דיאטת סינדרלה בפרט:

1. מקור הטרנד "דיאטת סינדרלה" מיפן והדיאטה מעודדת נשים להגיע לתת משקל. נערות רבות שואפות לקבל מראה דקיק ולא מציאותי בהשראת נסיכות דיסני (סינדרלה, ברבי). הדיאטה מעודדת נשים לרדת במשקל ולהגיע למראה סינדרלה: אתגר הדיאטה: להגיע ל BMI (מדד מסת הגוף) נמוך מ- 18 כשהטווח התקין (18.5-25) – החישוב הוא המשקל חלקי הגובה בריבוע. כלומר: הגובה במטרים בריבוע *18 ייתן לכם את משקל היעד. לדוגמא:

  • בגובה 165 – תשקלי פחות מ 48 ק"ג
  • בגובה 160- תשקלי פחות מ 45 ק"ג!

2. מה אוכלים בדיאטה הזו? פעם ביום בין 200-400 קק"ל. רע!!! לא מדובר בהמצאה חדשה, אלא מיחזור של דיאטות. ידוע שכשאוכלים מעט מרזים וזה המכנה המשותף לדיאטת בוורלי הילס (פחות מ 800 קק"ל), דיאטת הספריי (500 קק"ל) וכו'

3. מהם הנזקים הפיזיולוגיים הנשקפים?

  • פגיעה תפקודית: ירידה באנרגיה, קשיי ריכוז, סחרחורות, ירידה בל"ד ובחום גוף, עצירויות (מחוסר מזון וצריכת סוכרים אלכוהוליים), עצירת גדילה, איבוד פוריות, פגיעה בכבד, התעלפויות הפרעות קצב ואפילו סכנת חיים.
  • פגיעה ברקמות בעלות תחלופה מהירה: עור יבש ונשירת שיער, (מחסרים בחומצות שומן חיוניות מינרלים וחלבון) והופעת שיעור יתר (פלומה) בגוף.
  • פגיעה ברקמות אחרות: מעל 25% מהירידה במשקל נובע מאובדן רקמת שריר וישנה ירידה בחוזק העצם.
  • האטה משמעותית בקצב המטבולי (שריפה קלוריות יומית) וזאת בכדי להגביר שרידות:
    1. על כל ק"ג שאובד הגוף ישרוף עשרות קלוריות פחות ביום, בעיקר אם האובדן היה במסת שריר
    2. תהיה פגיעה בחיידקי המעי (גוברים הזנים המעודדים עליה במשקל)
    3. תהיה עליה בהורמוני רעב
    4. המוח יכפה על הגוף הפחתת כמות התנועה היומית בכדי לחסוך קלוריות

4. מהם הנזקים הפסיכולוגים הנשקפים מבחינה קלינית?

  • הופעת דיכאון (גם כתוצאה מפגיעה במוליכים עצביים במוח ובהם סרוטונין… ), חרדה, מצוקה נפשית ותנודתיות במצב הרוח. ישנה פגיעה בדימוי העצמי- כי בסופו של דבר לא ניתן להתמיד בכך והתחושה היא כישלון עצמי.

5. שינויים התנהגותיים וחברתיים: משטרי תזונה דלים לאורך זמן נמצאים בקורלציה לתכונות כמו אדישות, התבודדות והסתגרות, חוסר עניין חברתי, ניתוק קשרים, איבוד הליבידו ועוד. גם אם התכונות הללו היו שם מלכתחילה הן עלולות להחמיר עם הדיאטה משום שמאפשרות להמשיך לדבוק במטרה.

6. מהי הבעיה במודלים בלתי אפשריים? הרצון לעמוד ביעד לא הגיוני גורם לפגיעה קשה בדימוי ובערך העצמי ואף לתחושת מסוגלות נמוכה (בעקבות הכישלון שיגיע). בעקבות היעד שלא מושג בסוף נגרמת תחושת חוסר שליטה מתמשכת. חשוב להבין ולקבל שלכל אחד טווחי משקל שונים – יש כאלו שמשקל סינדרלה טבעי להן ויש כאלו שזה משקל לא בריא עבורן!!! והכי חשוב – ללמוד לכבד את הגוף ולא להזיק לו.

לסיכום: לילי ג'יימס, השחקנית שגילמה את סינדרלה ב 2015, אמנם הייתה בעלת מותנים צרים במיוחד, אבל למעשה משקלה היה מעל משקל סינדרלה!!!

חשוב לחיות נורמלי!

 

print
השארת תגובה