האם יתכן שלא עודף הקלוריות גורם להשמנה שלנו?
"אחוז השומן עולה עוד לפני העליה בצריכה הקלורית!" כך עולה מממצאי מחקר שפורסם בימים האחרונים ובוצע על בע"ח (רצ"ב המקור), אבל יתכן ועוד נגלה שזה נכון גם אצלינו.
באופן עקרוני, זה נשמע פשוט: כדי לרזות צריך לאכול פחות ולנוע יותר. זה מה שאנו אומרים כבר עשרות שנים. עם זאת, למרות כל ספירת הקלוריות, הדיאטה והפעילות הגופנית, שיעורי ההשמנה ברחבי העולם פשוט ממשיכים לעלות. אנשים בארה"ב, למשל, היו שמנים יותר ב-2021 מאשר ב-2020, מה שמציב הרבה יותרש אנשים בסיכון לסוכרת ומחלות כרוניות קשות אחרות.
הנה כמה אפשרויות לכך שרובינו מנסים לאכול פחות ולא מצליחים לרזות:
אפשרות אחת היא שלא דייקנו מספיק.
אפשרות שניה, חסרה לנו משמעת וכוח רצון לשמור על הרגלי תזונה ופעילות גופנית בריאים – אתגר שנעשה היום קשה יותר נוכח הפיתוי של מזון זול, טעים ומעובד מאוד.
אפשרות שלישית היא שהבעיה היא במיקוד ב"איזון הקלורי" עצמו ולא במה אנחנו אוכלים.
בניגוד לגישה השלטת שההשמנה נובעת ממאזן קלורי חיובי לאורך זמן, קיימת גישה שמטילה ספק בהנחה הבסיסית לפיה הסיבה העיקרית להשמנה שלנו נובעת מכך שאנחנו אוכלים יותר מאשר אנחנו שורפים.
לפי גישה זו יש ראיות המצביעות על כך שההפך נכון, אנחנו אוכלים יותר בגלל שאנחנו משמינים. כלומר קודם רקמת השומן גדלה ואז מתחילים לצרוך יותר קלוריות.
זה אולי נראה הזוי, אבל עובדה שזה בדיוק מה שקורה בקפיצת הגדילה של המתבגרים. ככל שקצב הגדילה שלהם מואץ, בני נוער עשויים לאכול מאות קלוריות יותר מדי יום ממה שהיו רגילים. האם "אכילת יתר" זו גורמת לצמיחה המהירה? או שמא הצמיחה המהירה, שדורשת יותר קלוריות לבניית רקמות גוף חדשות, גורמת לבני נוער להיות רעבים יותר כך שהם אוכלים יותר? ברור שהאחרון, מכיוון שמבוגרים לא יגדלו, לא משנה כמה הם יאכלו. כלומר קודם קורה שינוי הורמונלי.
המפתח לאופן שבו זה עובד בהשמנת יתר הוא הורמונים, במיוחד הורמון אחסון השומן אינסולין. פחמימות מעובדות המתעכלות במהירות כמו דגני בוקר ממותקים, תפוצ'יפס ומשקאות ממותקים – מעלים את רמת האינסולין שלנו גבוה מדי. זה גורם לתאי השומן שלנו לקלוט ולאגור יותר מדי קלוריות, מה שמשאיר פחות זמינות לשאר הגוף. מספר שעות לאחר אכילת ארוחה עתירת פחמימות, מספר הקלוריות בזרם הדם צונח , כך שאנו רעבים מהר יותר לאחר האכילה.
קחו דוגמה נוספת: בצקת, שבה מצטבר עודף נוזלים ברקמות הגוף, כמו הרגליים. אנשים עם בצקת נוטים להיות צמאים, למרות העודף, מכיוון שהנוזלים לא נשארים בזרם הדם אלא ברקמות ומתעוררת תחושת יובש לצרוך עוד נוזלים.
מנקודת מבט זו, הקושי להתנגד לרעב שיש לכל כך הרבה אנשים שמנסים לרזות אינו בהכרח סימן לחסר משמעת, אלא עלול להיות בעיה ביולוגית הכרוכה באופן שבו הגוף שלנו מחלק את הקלוריות שאנו צורכים.
לשתי הגישות המנוגדות יש סיבה ותוצאה בהשמנת יתר אבל אופן המניעה והטיפול בהן יהיה שונה לגמרי. בעוד שהגישה הרגילה מתמקדת בכמה לאכול, עם מרשמים לצריכת קלוריות יומית, הגישה הזו שמה דגש על מה לאכול ומה להפחית כדי לאגור פחות.
נמצא שהחלפת פחמימות מעובדות במזונות עתירי שומן – כגון אגוזים, מוצרי חלב מלאי שומן, שמן זית, אבוקדו ושוקולד מריר – מפחיתה את רמות האינסולין, מה שהופך יותר קלוריות מהארוחה לזמינות לשאר הגוף. באופן מנוגד לאינטואיציה, ואכן נמצא שמזונות עתירי שומן עשויים לעזור להשיל שומן מהגוף, אפשרות הנתמכת על ידי ניסויים קליניים המשווים בין דיאטות עתירות שומן לבין דיאטות דלות שומן.
דרך חשיבה זו עשויה לעזור להסביר מדוע הגבלת קלוריות בדרך כלל נכשלת הרבה לפני שאדם עם השמנת יתר מתקרב למשקל גוף אידיאלי. דיאטה דלת קלוריות ודלת שומן מגבילה עוד יותר אספקת אנרגיה לרקמות, ומחריפה את הרעב מבלי לטפל בנטייה הבסיסית לאגור יותר מדי קלוריות בשומן הגוף. כתוצאה מכך, ירידה במשקל הופכת לקרב בין המוח הרעב לגוף חלש ולרוב זה קרב אבוד כאשר אוכלים את המזונות הלא נכונים.
אז למרות שיידרש הרבה יותר מחקר כדי לבדוק את הרעיון 'הפרובוקטיבי' הזה, הגיע הזמן להטיל ספק בהנחות הבסיסיות לגבי סיבה ותוצאה, קלוריות ועלייה במשקל ששלטו בחשיבה שלנו בעשורים האחרונים. זה אולי נכון במקרים רבים אך אולי לא תמיד, ויש אנשים שאצלם מה שהם אוכלים, אולי משפיע יותר מאשר כמה הם אוכלים.
רוצים דוגמא ממש טרייה לסיום? שנים שולטת הסברה ששומן רווי גורם למחלות לב. סקירת מחקר ענקית שבחנה ממחקרי תצפית ועד מחקרים השוואתיים מבוקרים, הראתה שהשומן הרווי הוא לא הגורם למחלות לב כפי שגופי בריאות בינלאומיים סבורים כבר עשרות שנים (רצ"ב המחקר הרציני ביותר שנעשה עד כה) וזו רק עוד דוגמא שממחישה שכל מה שצריך כדי לשנות את דעתנו זה פשוט עוד ניסיון ומחקר איכותי.
אני לא, אני לא נגד פחמימות או בעד שומן ,אני בעד פתיחות וקבלה למידע חדש, ונגד קבעון ונגד מזון מעובד שגורם לנו לשיבוש הורמונלי, פגיעה בתחושת השובע ולאגירת שומן. אז לפני שאתם מתמקדים במאזן הקלורי תבדקו מה אתם מכניסים לגוף.
כתבו לי בתגובות מה לדעתכם הגורם העיקרי שמונע מרוב האנשים לרזות ואם צריכים עזרה בהתאמה אישית השאירו לי מספר בפרטי.
למקורות:
אנחנו משמינים ורק אח"כ אוכלים יותר
https://doi.org/10.1038/
אסכולת ההשמנה התלויה בפחמימות ואינסולין
The American Journal of Clinical Nutrition , doi.org/gmtn3z
מה מצב ההשמנה בשנים האחרונות
https://doi.org/10.1038%
שומן רווי לא גורם למחלות לב
https://doi.org/10.1093/