עידן השפע והקידמה הטכנולוגית הביאו איתם לא מעט בעיות… מגוון המוצרים הרחב, הקלות בהשגתם, חדשנות בפיתוח מוצרים מתועשים, עליה בתוחלת החיים וגידול האוכלוסיה הובילו להשמנה ולעליה בתחלואה הנלוות לה. סוכרת היא המחלה המובילה ברשימה והמסוכנת מכולן.  

סוכרת היא מחלה שבה נפגעת פעילות הורמון האינסולין שאחראי על כניסת הסוכר מהדם לתאי הגוף וכתוצאה מכך גורמת לשתי תופעות מרכזיות:

  1. היפוגליקמיה – רמות סוכר נמוכות מאוד בדם. עלול לגרום לירידה תפקודית מידית.
  2. היפרגליקמיה – פגיעה תפקודית איטית וכלל מערכתית הגורמת לאי ספיקת כליות, בעיות ראיה, מחלות לב, לחץ דם, עצבים (כריתות איברים, אימפוטנציה), אלצהיימר ועוד.

סוגי הסוכרת העיקריים הם סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2 .

TYPE 1 – כ 5-10% מהחולים סובלים ממחלה אוטואימונית (כלומר הגוף תוקף והורס את התאים המפרישים אינסולין בלבלב) וכתוצאה מכך אין הפרשת אינסולין ועל כן החולים חייבים לקבל טיפול באינסולין.

TYPE 2 – כ 90-95% מהחולים, מחלה מטבולית – כתוצאה מגורמים כגון השמנה וגנטיקה, תאי הגוף מפתחים עמידות לאינסולין (תנגודת) ורמת הסוכר נשארת גבוהה בדם. כפיצוי, הלבלב מנסה להפריש יותר אינסולין, עד למצב שהוא לא מסוגל לעמוד בעומס ויש צורך בנטילת אינסולין .

להלן כמה נתונים לגבי סכרת TYPE 2:

  • כיום ישנם 425 מיליון איש בעולם המאובחנים כחולי סוכרת. הצפי הוא שבשנת 2045 יהיו 630 מיליון חולים ברחבי העולם, זאת עקב העלייה במגפת ההשמנה המלווה בירידה בפעילות גופנית, עליה בתוחלת החיים וגידול האוכלוסייה.
  • כל 6 שניות מישהו בעולם נפטר מסוכרת.
  • סוג 2 קשור לתסמונת המטבולית – שומני דם גבוהים, היקף מותן גבוה , HDL נמוך , לחץ דם גבוה, סוכר גבוה בצום – ככל שיש יותר מחמשת הגורמים הללו הסיכון לסוכרת סוג 2 עולה.
  • גורמים נוספים המהווים סיכון לסוג 2: שחלות פוליציסטיות , גיל (מעל גיל 65 קרוב ל20% מהאוכלוסייה), עלייה במשקל , כבד שומני, חוסר פעילות גופנית, סיפור משפחתי של סוכרת ועישון – גם כאן ככל שגורמי הסיכון עולים, הסיכון עולה.
  • אוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה יותר – תימנים, אתיופים, ערבים, אסייתים, היספנים.
  • כאשר הסוכר בצום הוא מעל 125 זה נחשב לסוכרת, בין 100 ל125 נחשב " טרום סכרת" במצב הטרום אפשר להחזיר את המצב לקדמותו או לכל הפחות למנוע התדרדרות. לשם כך חשוב לעשות בדיקות סוכר בצום בעיקר לאנשים בעלי גורמי סיכון.
  • אחד הגורמים הקריטים והמשפיעים ביותר הוא שינוי אורח חיים:
    • ירידה באחוזי שומן: כאשר תאי השומן מאבדים נפח, הם מפרישים פחות הורמוני דלקת שגורמים לעמידות לאינסולין ונראה ירידה בסוכר.
    • פעילות גופנית: לאחריה נראה כניסת סוכר טובה לתאים ורמת סוכר נמוכה בדם למספר שעות
    • צריכה קלורית מופחתת (ירידה במשקל): תביא לעליה קטנה יותר בסוכר בדם ולהקטנת תאי השומן כמפורט לעיל. הערה – כאן ישנן אסכולות הדוגלות בהפחתת שומן ויש הודגלות בהפחתת פחמימות.
  • משקאות ממותקים ובשר מעובד נחשבים גורמי סיכון לסכרת סוג 2. לעומת זאת תזונה ים תיכונית, דגנים מלאים, סיבים תזונתיים, תזונה דלת שומן רווי נחשבות כבעלות סיכון נמוך.
print
השארת תגובה