מתי הכי נכון לבצע פעילות לאורך היום? זמן לשרוף וזמן לבנות שריר
 
מתי לאורך היום נכון לבצע פעילות גופנית מבחינת  השעון הביולוגי?
יש הרבה אנשים שמעדיפים בבוקר כדי לסיים את זה ויש כאלה של מספיקים או לא מסוגלים לדבר בבוקר.
אבל מסתבר שגם לביצוע פעילות גופנית יש שעות מועדפות ע"פי – השעון היממתי :
זה נכון שהעדפה היא אישית, אבל ניתן להרגיל את הגוף לשעת האימון החדשה בהדרגה והוא אפילו יפתח ציפייה לאימון מבחינת עוררות ומוכנות פיזיולוגית בשעה הזו. מבחינת המוכנות הפיזיולוגית יש 3 נקודות פיק: חצי שעה לאחר הקימה  (כשקורטיזול גבוה)
שלוש שעות לאחר הקימה (כשיש עליה בטמ"פ הגוף)
וכ- 11 שעות לאחר הקימה, כאשר טמ"פ הגוף מגיעה לשיא.
 
ונשאלת השאלה האם יש הבדל בין פעילות  אירובית לבין אימון לצורך בניית שריר?
סקירת מחקר מושקעת במיוחד בדקה זאת והביאה המלצות:
כשהמטרה היא שיפור ניצול השומן* – מומלץ לבצע אימונים ארוביים בבוקר (ורצוי בצום). זה משום שרמת הקטכולמינים (אדרנלין למשל) גבוהה יותר בוקר והיא מסייעת לפירוק וניוד חומצות השומן מזרם הדם לשרירי השלד באופן יעיל יותר, וכך הגוף "לומד" לנצל שומן טוב יותר ולחסוך בפחמימות. יחד עם זאת, אין להסיק מכך שזה מרזה יותר , זו כבר תלוי במאזן הקלורי היומי שלנו.
*כשהמטרה היא בניית שריר* – נמצא שהיעילות האנבולית טובה יותר לפני ארוחת הערב, כנראה בגלל חום הגוף והיכולת להגיע לגירוי גבוה יותר. ויש חוקרים שטוענים שגם מבחינה הורמונלית. כנוסף מבחינה תזונתית זה שלב שאפשר להגיע מתודלקים היטב.
 *כשהמטרה היא הגדלת אגירת גליקוגן* – וזה חשוב למשל לספורטאי סבולת, יעיל יותר לבצע אימונים אירובים בשעות הערב וזה מאפשר להגדיל את טעינת הגליקוגן בשרירים.

באיזו שעה ביום תרימו הכי הרבה משקל?         
מחקרים מראים יתרון לשעות 16:00 עד  20:00 בכוח האיזומטרי המרבי אולם כמובן עשויה להיות שונות בין אנשים שונים.
לסיכום, נראה שמינוף השעון הביולוגי לטובת חיטוב ובריאות הוא כלי חכם שכדאי לאמץ. ואם הבנתם שגופכם מספיק חשוב לכם, ותרצו לקבל יותר עבור אותה השקעה כאימון, מוזמנים להאזין לפודקאסט בנושא תזמון אכילה ואימונים ולעקוב באנסטגרם.
ד"ר שון פורטל
 
print
השארת תגובה